V kraji začali s opravami výtlkov na cestách

07.04.2009 Prešov

Prešov 7. apríla (TASR) – Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) bude musieť opraviť približne 38.000 m2 povrchu komunikácií, ktoré boli poškodené počas zimnej sezóny.
Monitoring stavu ciest realizovali pracovníci 22 stredísk údržby na území celého kraja v priebehu marca a následne na to vypracovali aj harmonogram opráv.
\"Poveternostné podmienky nám neumožnili vykonávať tieto práce už skôr. Pre spracovávanie obaľovanej zmesi je totiž potrebná teplota minimálne päť stupňov Celzia, \" povedal dnes pre TASR riaditeľ SÚC PSK Vladimír Kozák a dodal, že opravy sa začali 1. apríla a vzhľadom na rozsah škôd budú prebiehať aj v mesiacoch máj a jún. Podľa harmonogramu sa prioritne začalo s cestami I. triedy a s najfrekventovanejšími dopravnými úsekmi.
Správca komunikácií očakáva, že na opravy jednotlivých narušených miest vozoviek bude potrebovať asi 4800 ton obaľovanej zmesi. Do tejto činnosti môže denne nasadiť okolo 200 zamestnancov, ktorí sú rozdelení v 34 pracovných čatách.
\"Na nákup materiálu potrebného na opravy výtlkov sme v minulom roku vynaložili 467.000 eur (14,07 milióna Sk). Po pripočítaní vlastných nákladov sa celkový objem financií vyšplhal až na 710.000 eur (21,39 milióna Sk), \" konštatoval Kozák.
PSK prevzal v roku 2004 od štátu 2484 kilometrov ciest II. a III. triedy. Podľa Kozáka bolo v tom čase viac ako 49 percent povrchu komunikácií v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave. Vyšší územný celok zabezpečuje finančné prostriedky na rekonštrukciu ciest aj zo zdrojov Európskej investičnej banky a regionálneho operačného programu. Napriek doterajším investíciám, ktoré presiahli 56,43 milióna eur (1,7 miliardy Sk), sa musí vedenie PSK v najbližšom období intenzívne zaoberať získavaním nových finančných zdrojov, pretože komplexnú rekonštrukciu si budú vyžadovať viaceré cestné úseky na území kraja.
 

Vyberte región